Upiekliśmy zdrowy chleb

W bieżącym roku szkolnym już po raz trzeci dołączyliśmy do grona szkół, biorących udział w ogólnopolskiej kampanii "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole".

 

W ramach tego projektu podjęto szereg różnorodnych działań. Na forum szkoły można było obejrzeć wystawę prac plastycznych, promujących zdrowy tryb życia. Punktem kulminacyjnym obchodów była degustacja chleba na zakwasie, pieczonego przez uczniów, rodziców i nauczycieli. Zdrowych wypieków można było spróbować na forum szkoły.

Uczennice i uczniowie częstowali asortymentem chleba na zakwasie, promując jego walory zdrowotne. Wykorzystane przepisy zostały zaprezentowane w "Księdze dobrego chleba". Podczas wspólnej degustacji społeczność szkolna, wśród niej po raz pierwszy uczniowie klas pierwszych szkoły podstawowej, zapoznała się z historią wypieku chleba, wartościami i znaczeniem chleba w naszej tradycji i kulturze oraz prezentacjami przygotowanymi przez uczniów. W przygotowania włączyli się uczniowie pod kierunkiem nauczycieli: p. Anny Sitek, p. Joanny Łukjaniuk, p. Agnieszki Ostrowickiej i p. Marka Pietrzaka.